Acromegalie (hiperactivitate somatotropă)

[Total: 0    Average: 0/5]

Acromegalia este o boală cauzată de secreția excesivă de somatropină (hormon de creștere) de către lobul anterior al glandei hipofizare. Această tulburare afectează persoanele de vârstă mijlocie, indiferent de sex, și se caracterizează prin creșterea excesivă a oaselor, a părților moi și a organelor interne.

somatropină

Somatropina este un hormon de creștere de lungă durată secretat de glanda pituitară umană, care are un efect sistemic anabolic. Activitatea biologică se realizează prin somatomedina produsă în principal în ficat. Pe de altă parte, secreția de somatotropină este inhibată sub influența neurohormonei de somatostatină produsă de hipotalamus.

În plus, somatostatina are, de asemenea, efecte inhibitoare asupra TSH (tireotropină), a insulinei, glucagonului și chiar a acidului gastric, a acidului clorhidric și a secreției de pepsină în membrana mucoasei. Nivelul somatropinei crește în special după efort fizic, sub influența emotiilor, în timpul foamei. Cel mai puternic secreție de hormon de creștere în raport cu arginina, L-dopa și vasopresina provoacă hipoglicemie.

Cauze de acromegalie

Acromegalia este de obicei cauzată de un adenom de absorbție a acidului al glandei pituitare anterioare.

Semne clinice de acromegalie

Mâinile și picioarele mărunțite reprezintă un simptom alarmant al acromegaliei. În raze X se observă o bază suplimentară lărgită a frunții mâinilor suplimentare, în timp ce la baza frunții sunt alveolele.

Ca rezultat al hipertrofiei creșterii scheletului și a cartilajului, pacientul are un craniu extins cu o față mărită: mandibula cu descendenți, nas larg și gros, arcade semnificative pentru sprancene. Aceasta extinde limbajul considerabil, distorsionând vorbirea. Leziunile de creștere și deformare includ, de asemenea, coloana vertebrală, ceea ce duce la defecte posturale.

Insuficiența vizuală biliară și cefaleea sunt simptome care indică dimensiunile avansate ale adenomului în creștere. Ca urmare a creșterii tumorilor acide, structura osoasă a șoldului turc este distrusă, provocând extinderea acesteia.

Diagnosticul acromegaliei

Acromegalia este diagnosticată pe baza nivelurilor crescute de hormon de creștere a sângelui. După administrarea orală a glucozei, concentrația hormonului de creștere scade la persoanele sănătoase, în timp ce în cazul acromegaliei, nivelul hormonului de creștere nu scade. Un alt test de diagnostic constă într-o injecție intravenoasă de thyrooliberină (TRH), care determină un nivel crescut de hormon de creștere la persoanele cu acromegalie hormonală activă.

Tratamentul acromegaliei

Una dintre metodele de tratare a acromegaliei este folosirea terapiei cu raze X în regiunea hipotalamo-pituitară. Există, de asemenea, o terapie bazată pe implantarea izotopilor radioactivi (ytriu sau aur) în spațiul din interiorul șei turcești. Criohiphesectomia constă în deteriorarea frunții hipofizare din față, inclusiv a adenomului, prin răcire după introducerea unei tricule construite corespunzător în tumoare.

Metoda neurochirurgicală se bazează pe extracția adenomului de la accesul prin sinusul wedge sau osul frontal cu o lingură de adenom și se aplică în cazul răspândirii tumorii în zona de intersecție a nervilor vizuali.
Zhaneta Malec

Comentarii Acromegalie

2009-03-10 18:54

Am fost mai norocos pentru că un diagnostic rapid și impecabil imediat după ce am văzut trăsăturile faciale, cancerul etc. a fost făcut de un excelent endocrinolog, căruia i-am dat DOAMNE și DIRECT mulțumiri lui Dumnezeu. Am trecut prin operație prin nas și viața mea a fost prelungită în acest fel, pentru care Multumesc lui Dumnezeu și Doamnei Doctor.

Kama | 2009-03-10 20:48

Acum 2 ani, am fost diagnosticat și cu acromegalie, după aceea am avut un adenom operat (operația nasului), dar încă mai am probleme cu vocea și articulațiile. Încă mai am impresia că inima mea va cădea într-un moment, deși ECG și Holter arată că există aproximativ o jumătate din ea. Sunt încă obosită. Am deprimat și m-am întrebat ce să fac mai departe cu mine.

Piotr Z | 2009-03-16 16:07

În principiu, articolul este scris corect, dar metodele de tratament sunt descrise prost.
În Polonia, radioterapia este utilizată doar în mod excepțional, ca tratament cu un procent ridicat de complicații grave.
Tratamentul de bază este adenomectomia selectivă transcutanată, adică îndepărtarea tumorii hipofizare de accesul prin nas și sinus.
Există, de asemenea, multă experiență în tratamentul farmacologic - utilizarea (înainte sau după intervenția chirurgicală) a analogilor de somatostatină.

Marjoleine Nines
Despre Marjoleine Nines Articolele 509
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*