
Defectele cardiace congenitale cu cianoză sunt tetralogia lui Fallot, pentalogia lui Fallot, trilogia Fallot, sindromul Eisenmenger, traducerea trunchiurilor arteriale mari.
Tetralogia Fallot
Tetralogia Fallot este cea mai frecventă dintre toate defectele cardiace sinusoidale. Se compune din: …
1. pierderea septului ventricular,
2. stenoza arterelor pulmonare (bont pulmonar);
3. dextroza aortei (poziția drepta a aortei);
(4) hipertrofie ventriculară dreaptă.
În tetralogia lui Fallot, stenoza arterelor pulmonare reduce fluxul sanguin prin plămâni, ducând la o mai mică oxigenare și cianoză.
Tratamentul constă dintr-o procedură chirurgicală deschisă cu o circulație extracorporală. Ca urmare a scurgerii sângelui periferic neoxidat în ventriculul stâng și a circulației mari prin septul atrial, ventriculul drept este supraîncărcat și apare o creștere excesivă.
Pentalogia Fallot
În pentalogia Fallot, în afară de cele patru anomalii care apar în tetralogia Fallot, există un al cincilea, adică defectul septal atrial, care duce la scurgerea sângelui dinspre partea dreaptă spre atriul stâng.
Fallot Trilogy
Trilogia Fallot este un defect cardiac format din următoarele anomalii:
1) stenoza pulmonară valvă (trunchi pulmonar),
(2) defect septal atrial,
3. hipertrofie ventriculară dreaptă.
Echipa lui Eisenmenger
Sindromul Eisenmenger (boala pulmonară vasculară) este un defect în care apare:
1. defectul septului ventricular,
2. dextroza aortei (poziția drepta a aortei);
3. hipertensiune pulmonară.
Aceste anomalii, împreună cu dezvoltarea țesutului muscular în pereții circulației pulmonare în sindromul Eisenmenger, determină o scădere a saturației oxigenului din sângele arterial, care se manifestă în cianoză.
Traducerea trunchiurilor arteriale mari
Translația trunchiurilor arteriale mari este un defect în care aorta părăsește ventriculul drept, iar artera pulmonară părăsește ventriculul stâng. Sângele oxidat este pompat înapoi în circuitul pulmonar și sângele oxidat este pompat din ventriculul drept în circuitul periferic.
Supraviețuirea unui nou-născut este posibilă numai atunci când există o scurgere între atrizi, ventriculi sau prin tractul arterial persistent care conectează circuitul pulmonar (mic) la circuitul periferic (mare). Oxidarea insuficientă a sângelui se manifestă prin cianoză.
Zhaneta Malec