
Disocierea sinoatrială este o frecvență cardiacă neregulată cauzată de o blocare a conducerii dintre nodul sinusal și mușchiul atrial.
Cauza blocului atrial sinusual poate fi datorată- boală cardiacă ischemică (infarct atrial);
– miocardită (difterie);
– reflex nervos erratic,
– otrăvire cu chinidină sau digitalică,
– niveluri ridicate de potasiu în serul de sânge.
Simptomele blocului atrial sinusal
Blocul atrial sinusal se manifestă printr-un sentiment de stop cardiac, amețeli temporare sau simptome ale sindromului Morgagni-Adams-Stokes. Simptomele blocului atrial al sinusului sunt similare cu cele ale sistemului de frânare sinusală.
În electrocardiogramă, spre deosebire de sinus, întreruperea electrică cardiacă este un multiplu dintre intervalele P-P anterioare. În funcție de gravitatea blocului, bradicardia (frecvența cardiacă redusă) este mai mult sau mai puțin frecventă.
Tratamentul blocului sinusului sinusal
Tratamentul blocului sinusului sinusal trebuie să fie prudent. Simptomatic, atropina sau efedrina se administrează subcutanat la fiecare câteva ore. În blocul sinusal-atrial acut, corticoterapia poate fi eficientă, adică utilizarea hormonilor suprarenați sintetici în scopuri terapeutice. În cazul sindroamelor Morgagni-Adams-Stokes, corticoterapia este utilizată de mai multe ori pe zi. CzAsami poate necesita electrostimulare cardiacă temporară sau permanentă.
Zhaneta Malec