Reacții alergice și biochimice la nivelul câmpului respirator

Organizația Mondială a Sănătății definește reacțiile adverse la medicament, deoarece toate reacțiile adverse, neintenționate care apar după administrarea unui medicament la o doză recomandată pentru utilizare ca prevenire, diagnostic sau tratament, indiferent de calea de administrare.

În tractul respirator, aceste reacții adverse apar la câteva procente din toate cazurile raportate. Lista medicamentelor conține câteva sute de substanțe care pot provoca reacții adverse la un anumit pacient cu frecvență diferită.

Produsele farmaceutice care se află în fruntea acestei liste și care determină cel mai frecvent reacții medicamentoase în sistemul respirator includ medicamentele citostatice (utilizate în tratamentul cancerului), amiodarona și beta-blocantele (administrate în cazul bolilor cardiovasculare) și unele medicamente antiinflamatorii nesteroidiene medicamente inflamatorii.

Mecanismele alergice sau biochimice sunt responsabile de cauzele reacției. Uneori nu este posibil să se explice procesul responsabil pentru apariția reacțiilor induse de medicamente în sistemul respirator.

Simptome ale reacțiilor alergice și biochimice la nivelul sistemului respirator

Adesea, contracția bronșică și tusea rapidă apar după utilizarea unui agent farmacologic. Medicamentele din grupul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și beta-blocante sunt responsabile de această reacție. Poate să apară o tuse izolată, fără contracție bronșică, după aplicarea agenților reducători de tensiune arterială (blocând enzima care convertește angiotensina).

Chiar și după medicație se poate dezvolta bronșită sau se pot produce leziuni interstițiale ale țesutului pulmonar (de exemplu sub formă de leziuni bronșice). infiltrații eozinofile, pneumonia organizată), ceea ce duce la fibroză. Aceste afecțiuni sunt adesea însoțite de simptome sistemice, cum ar fi creșterea temperaturii corporale, pierderea poftei de mâncare și a greutății corporale și scăderea numărului de celule roșii sanguine accelerate (ESR). După utilizarea unor medicamente, se dezvoltă edeme pulmonare non-cardiogene (adică edeme de origine extra-acardă). Această complicație pune în pericol viața pacientului.

În plus, reacțiile la medicament apar în vasele pulmonare. Ca rezultat, sângerările alveolelor pulmonare și hipertensiunea pulmonară se dezvoltă cu simptome. Ca urmare a modificărilor în pleura, pacienții raportează durerea în timp ce respiră și reduc posibilitatea expansiunii plămânilor după o inspirație mai profundă. După folosirea unor medicamente, problemele respiratorii se aseamănă cu simptomele în timpul lupusului eritematos sistemic.

Diagnosticarea reacțiilor alergice și biochimice la nivelul sistemului respirator

Adesea, este dificil să se facă un diagnostic adecvat din cauza similitudinii simptomelor bolii de bază a pacientului cu simptomele caracteristice reacției după medicamentele utilizate în această boală. Uneori, pacientul ia mai multe medicamente în același timp și este imposibil să întrerupă toate preparatele pentru a elimina reacțiile adverse.

Gradul de gravitate a proceselor nu depinde, de obicei, de doza medicamentului administrat, ceea ce poate face dificilă stabilirea unui diagnostic adecvat. Primele reacții pot apărea doar la câteva zile după introducerea unui nou medicament. În timpul procesului de diagnosticare, trebuie reținut faptul că reacțiile adverse nu trebuie să fie similare cu efectul indicat al medicamentului în cauză.

Reacția este adesea asociată cu mecanisme alergice tipice și simptome tipice pentru hipersensibilitate cauzată de un număr de factori nespecifici. Pentru a confirma diagnosticul, pot fi efectuate studii provocatoare, dar numai dacă utilizarea unei substanțe suspecte de reacții adverse este strict indicată în entitatea afectată.

Aceste teste se efectuează numai în spitalele aflate sub supraveghere specială, necesare în cazul apariției unei afecțiuni care pune în pericol sănătatea sau viața pacientului, după provocarea cu un agent farmacologic specific.

Tratamentul reacțiilor alergice și biochimice la nivelul căilor respiratorii

Singura modalitate eficientă de a face față diagnosticării reacțiilor alergice sau biochimice adverse la un preparat farmacologic este de a opri administrarea produsului și de a evita utilizarea acestuia în viitor.

În cazul bolilor severe, se recomandă utilizarea glucocorticosteroizilor, care ameliorează simptomele bolii. În plus, în cazul unor afecțiuni clinice severe, se efectuează tratament pentru a contracara simptomele specifice ale bolii.

Prognoza reacțiilor alergice și biochimice la nivelul sistemului respirator

Prognoza variază și depinde de situația clinică specifică. Prognozele adverse directe care pun în pericol viața includ bronhospasmul și edemul pulmonar non-cardiogen. Este necesar să se informeze pacientul despre o reacție anormală a organismului după administrarea medicamentului în cauză pentru a evita situațiile periculoase în viitor, când se repetă același preparat farmacologic.

Marjoleine Nines
Despre Marjoleine Nines Articolele 509
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*