Separarea excesivă de prolactină (hiperprolactinemie)

Prolactina (PRL, luteostimulina) este un hormon secretat de lobul anterior al glandei pituitare, atât la femei, cât și la bărbați. Acesta este predominant la femei și concentrația sa mai mare apare în timpul ovulației.

Prolactina stimulează producția de lapte de către glandele mamare și reglează secreția de luteină. În mamifere și gonade există receptori caracteristici numai pentru prolactină. Cu toate acestea, nu îndeplinește strict criteriile unui hormon tropical, deoarece nu stimulează direct glanda periferică pentru a secreta un alt hormon.

Principalul rol al prolactinei în sistem este acela de a exercita efectele mamotropice (creșterea masei glandei mamare) și lactogenic (inițierea laptelui în perioada postnatală).

Dopamina și noradrenalina, acționând la nivelul hipotalamusului, au un efect inhibitor asupra secreției de PRL. Reducerea secreției de prolactină în perioada postnatală duce la încetarea lactației. În prezent nu au fost descrise condiții de hipoprolactinemie.

Estrogeni, unele medicamente (metoclopramide, psihotrope, în special derivați de cloropromazină, antidepresive triciclice), pilule contraceptive și, mai puțin, testosteron, au un efect asupra secreției de prolactină. În timpul ciclului femeii, secreția de prolactină este bazată pe fază și are un ritm zilnic.

Concentrațiile mai mari ale hormonului la femei sunt observate în faza II a ciclului și pe timpul nopții. Nivelul de prolactină crește, de asemenea, în timpul sarcinii. Concentrația adecvată a prolactinei în sânge în condiții fiziologice este între 17 și 8,2 ng / ml. Hiperprolactinemia se observă atunci când concentrația de prolactină depășește 20 ng / ml. Tulburările vizibile apar la concentrații mai mari de 30 ng / ml.

Simptomele hiperprolactinemiei

Hiperprolactinemia declanșează în principal următoarele tulburări: blochează efectul gonadotropinei (astfel încât gonadele opresc să reacționeze la modificările concentrației de gonadotropină) și conduc la secreția de luteotropină afectată.

Prin urmare, hiperprolactinemia provoacă următoarele simptome:
- tulburări ale ciclului menstrual (sindromul galactoriei, amenoreea secundară sau dismenoreea);
- absența secundară a menstruației,
- hipertrichoza la femei,
- galactorie,
- lărgirea glandei mamare (la ambele sexe);
- lipsa de putere sexuală la bărbați,
- chAsami chiar oligospermie sau azoospermie,
- dureri de cap și tulburări vizuale atunci când hiperprolactinemia este cauzată de o tumoare hipofizară.

Motive pentru secreția excesivă de prolactină

Cele mai frecvente cauze ale secreției excesive de prolactină sunt
- stresul fizic și mental,
- hipotiroidism,
- hipotensiunea glandei suprarenale,
- deteriorarea centrelor hipotalamice, de ex. în cursul histiocitozei ,.
- prezența prolactinomului, a unui adenom din glanda pituitară anterioară care produce prolactina în exces,
- luarea anumitor medicamente care afectează sistemul nervos.

Diagnosticul hiperprolactinemiei

Diagnosticul hiperprolactinemiei se bazează pe o examinare a nivelului seric al prolactinei. O indicație pentru determinarea serului PRL este simptomele menționate mai sus. Hiperprolactinemia se observă atunci când concentrația de prolactină depășește 20 ng / ml.

Tratamentul hiperprolactinemiei

Farmacoterapia este utilizată pentru a trata hiperprolactinemia.

Dacă este diagnosticat un adenom anterior al glandei hipofizare, tratamentul neurochirurgical cu acces prin sinus este sigur și eficient.
Zhaneta Malec

Comentariu Excesiv de secreție de prolactină

Anna | 2008-11-16 13:41

Ce este testarea prolactinei? Sora mea are 16 ani și este complet plat. El îi spune că ar trebui să meargă la doctor, dar îi este frică. Ce faceți și la ce medic ați merge?

Mysia87 | 2008-11-17 16:21

Dragă Ania, mai întâi sora ta trebuie să meargă la un ginecolog pentru ai verifica prolactina. Acest test constă în colectarea de sânge pentru examinare. atunci când are un rezultat, se întoarce la ginecolog și îi va spune ce tratament ar trebui luat.

iwona-jk | 2008-11-26 22:39

Am 34 de ani. Ieri am primit rezultatele: prolactina la repaus 16,65 ng / ml, testul prolactin la repaus cu MCP dupa 60 * 200,0ng / ml. Am citit un pic și m-am speriat, deoarece toate simptomele (de multe ori dureri de cap, dar am fost conectat cu munca stresantă - de obicei vineri sau sâmbătă) indică adenomul glandei pituitare. Aș dori să adaug că nivelul FSH este de 44,80 și de estradiol 55,50. Aș dori un răspuns. Mă duc la un endocrinolog la o săptămână, până atunci, cred că mă voi înfuria.

Carolina | 2008-11-28 14:42

Am o hiperprolactinemie, dar nu mă pot panica. Eu iau Bromocornul în fiecare zi și mă simt minunat. În plus, arăt excelent pe acest medicament. Hiperprolactinemia poate fi foarte bine tolerată dacă este tratată. Felicitări producătorilor de Bromocorn. Este perfect!

Marjoleine Nines
Despre Marjoleine Nines Articolele 509
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*